Med: Saila Quicklund, Ellen Juntti, Marie-Louise Hänel Sandström och Sofia Westergren

Landar10.00 i Kiruna.

KIRUNA KYRKA

Träffar kollegan Mattias Karlsson och får en visning av Kiruna kyrka. En riktigt vacker kyrka i rödmålat trä. Kyrkan byggdes i samband med att malmbrytningen skulle börja. Kyrkan räknar 1900 som sitt födelseår, men den byggdes de facto mellan åren 1909-1912. I tätorten Kiruna bor 20 000 och kommunen är lika stor som Skåne. Den 8 december 1912 var kyrkan färdig för invigning och då överlämnades kyrkan till församlingen av LKAB som stod för byggkostnaderna. Även denna kyrka där flera konstnärer bidragit till dess prakt kommer behöva flytta i den stora stadsflytten pga gruvexpansionen.

Stefan Sydberg träffar vi på anläggningen Ripan som är camping med restaurang. Här brukar skidlandslaget ladda upp. Många andra använder också anläggningen för att ladda upp inför

Ripan

Kebnekajse, fiske och friluftsaktiviteter.  Stefan berättar om att det är alliansstyre tillsammans med sjukvårdspartiet som leder kommunen. Centern är största parti och L, KD och MP finns inte med i fullmäktige. Stefan berättar om de komplexa situationer som uppstår mellan gruvexpansion och rennäringen. Rennäringen har förändrats och vanligtvis så har renskötarna ett annat jobb vid sidan av renarna. Renskötarna följer inte renarna på det sätt de gjort historiskt som nomader utan är bofasta, vilket leder till att även renarna rör sig närmare bebyggelse. Här finns intressekonflikter och dialog är viktigt. För att få en jämförelse så räknas det med att nästan 5000 helårs anställda i gruvan och 5 heltidsförsörjda i rennäringen.

KOPPARGRUVA, Viscaria

Tillsammans med Mattias så träffade vi den relativt nytillträdde vd och koncernchefen på Copperstone Resources, Anna Tyni. Hon redogjorde över bolagets ambitioner om ett återöppnande av Viscaria-fyndigheten. Namnet Viscaria kommer från den blomma som fanns ovanpå gruvan och som växer där det finns kopparfyndighet. Fyndighetens höga kopparhalt och geografiska placering verkar göra att bolaget har alla förutsättningar att bli en viktig leverantör av kvalitativ och ansvarsfullt producerad koppar till kunder som driver den globala förändringen mot ett elektrifierat samhälle.

 

ISHOTELLET I Jukkasjärvi

Besöket i Kiruna avslutades med det världskända ishotellet i Jukkasjärvi. Sedan 1989 byggs ett nytt ishotell upp varje år där man kan bo under vinterhalvåret. Sedan några år tillbaka kan man övernatta bland konstverk av is året om i ett nyutvecklat, permanent ishotell. Hotellet drivs med solenergi för att kunna hålla -5 grader året om. Så spännande att gå runt och se in i alla 18 sviter, alla rummen är olika. När man har gått runt ett tag så förstår man att det är bra med alternativ till ishotellet med normal hotellstandard och värme. Efter rundvandringen var det skönt att värma fingrarna vid brasan.

Kör ikväll till hotell Lappland och vi beräknas vara framme kl 22:30. Imorgon startar vi en ny spännande dag där kollegan Elisabeth Björnsdotter Rahm ska guida oss runt i Lycksele.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.