KKL är till för att skydda konsumenten i handel med nya varor från en part som har makt och ansvar över sin vara. Varan kan innehållsdeklareras och ansvar om varans hållbarhet kan ställas på säljaren. Det finns en motpart att ställa till svars. Varan kan lagas eller bytas ut. En rättsprocess pågår ofta över ett år och upp till 1,5 år. De flesta fall slutar med förlikning, ca 90%. Övriga 10% går till Tingsrätt. Ytterst få fall går vidare till nästa instans.

Djur är en begagnad vara och ska aldrig likställas med en vara.

Levande djur är unika och ska betraktas som en begagnad vara redan när de föds. Ingen säljare kan veta vad som händer med djuret eller att djuret håller och presterar i tre år.

Men KKL lägger det ansvaret på säljaren. Letar man så hittar man röntgenförändringar på de flesta djur och säkert på oss människor också. Många oerfarna köparen tycker att det blev för mycket jobb med den nya hästen, att hästen var mer häst än vad som köparen förutsåg och ryttaren blir rädd för den, eller att den nya ryttaren inte presterar med hästen som det var tänkt och då skyller man alltid på hästen istället för sin egen oförmåga. I denna situation vill ryttaren häva köpet och hittas det då någonting på röntgen så blir det oftast förklaringen till varför hästen inte längre vill hoppa med den nya ryttaren.

När hästen sedan kommer åter till säljaren efter lång och kostsam rehabilitering så hoppar hästen igen. KKL blir i praktiken en ångervecka, men ända upp till 3 år.

Hästarnas omsorg brister under rättsprocesstiden.

Helt samstämmigt säger advokater, jurister, veterinärer, försäkringsbolag och andra hästkunniga människor att hästar som hamnar i denna situation generellt vanvårdas under köparens försorg, även om undantag finns. Praxis är även att veterinärer inte behandlar hästar under rättsprocesser. Här spelar det ingen roll om veterinärer arbetar för jordbruksverket, SLU eller är privata. Obehandlade skador blir kroniska och hästar som behöver längre rehabilitering avlivas. Ofta finns en fullvärdesförsäkring som tar kostnaderna.

Remissvaret från veterinärförbundet står det:

”Vi tycker att försäljning av levande djur helt ska lyftas ur KKL.

Den är orimlig att applicera på handel med djur då levande varelser av naturliga skäl inte kan ”varudeklareras” att gälla över tid som det går att göra med en sak.

Djur är till skillnad från saker dels stadda i ständig förändring (till skillnad mot en fabrikstillverkad vara), dels är de flesta djur mycket påverkbara för den hantering de utsätts för, dels kräver ett levande djur daglig omvårdnad och slutligen är de kännande varelser och riskerar att utsättas för lidande exempelvis i utdragna tvisteprocesser.”

I annat stycke skriver veterinärerna på nytt

”Vi vill understryka den oro för att hästen lider skada under tvistetiden…”

Var är Djurskyddet?

Ägaren har ansvar för djuret men när inte köparen tar sitt ansvar så är djuren otroligt utsatta. Hästar är högpresterande djur och kräver daglig skötsel, omfattande motion, omvårdnad och kontroll av hälsotillståndet. Med dålig omsorg så blir hästen sjuk och går mot en för tidig död. I kombination med fullvärdesförsäkring så är det en bekväm bakdörr för köparen som slipper förödmjukas med att känna sig misslyckad om någon annan lyckas med hästen. KKL ger inte säljaren någon rätt att träffa hästen förrän rättsprocessen är avslutad och ägandet gått tillbaks till säljaren igen. Så när köparen påstår något om hästen så har inte säljaren någon rätt att träffa hästen och bilda sig en uppfattning. De allra flesta av dessa processer slutar med förlikning, 90%. Dokumenten om förlikning skrivs på innan säljaren träffat hästen. Genom att dessa dokument är påskrivna så anses alla mellanhavandena klara. I lagen står det att hästen ska lämnas tillbaks i ”väsentligt oförändrat skick” tyvärr saknar det helt förankring i verkligheten. Många vittnesmål säger att hästen släpps ut i en liten lerig hage med utebliven skötsel vård och omsorg. Hästen kan få hudåkommor (mugg, rasp, regnskållor) och minskar snabbt i vikt, muskler och kondition. Hästens mentala status påverkas snabbt negativt och säljare vittnar om en stressad häst som kan ha utvecklat vävning, krubbitning och andra ovanor.

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.