Är pĂ„ vĂ€g hem frĂ„n en tjĂ€nstgöringsvecka i Riksdagen, antagligen den sista för vĂ„rterminen. En annorlunda termin som starkt har prĂ€glats av coronapandemin. I mitten av mars blev Riksdagens arbete förĂ€ndrat, regeringen ville ta beslutandemakt frĂ„n riksdagen, men Moderaterna sa Nej och fick fler partier i opposition med oss. En enighet fanns för behovet av en miniriksdag, beslut fattades att 349 ledamöter krymptes till 55 och för moderaternas del blev det att gĂ„ frĂ„n 70 till 11 ledamöter.

Finansutskottet har jobbat intensivt under vÄren och vÄr utskottsetta Elisabeth Svantesson har jobbat extremt hÄrt. I detta nu sÄ arbetas det med den tionde Àndringsbudgeten vilket aldrig har hÀnt tidigare. Normalt Àr det en vÄrbudget och en Àndringsbudget men nu Àr alltsÄ nummer tio igÄng. Moderaterna har hela tiden satt Sverige frÀmst och stÀllt sig frÄgan, -vad hade vi gjort i regeringsstÀllning? Moderaternas agerande har varit viktigt för att rÀdda svenska jobb och företag. Moderaterna var tidigt pÄ frÄgan om masstestning, det gör skillnad om man kan gÄ till jobbet eller inte beroende pÄ om man Àr smittad eller ej, och mÄnga vill ocksÄ veta för sin egen del, en oro man mÄste acceptera.

Nu har det gÄtt nÄgra mÄnader och vi vet mer om viruset, och sÄ klart det Àr ett misslyckande att Sverige har tre gÄnger högre dödstal Àn vÄra grannlÀnder, det Àr Àven en tragedi att vÄra Àldre inte har skyddats tillrÀckligt. Nu ska en coronakommission tillsÀttas och det Àr vÀldigt mÀrkligt att kommissionen inte ska fÄ uppdraget att granska regeringen och myndigheters agerande i pandemin, nÄgot som borde vara en av de viktigaste uppgifterna. Resultatet behöver redovisas skyndsamt och inte tvÄ mÄnader efter riksdagsvalet 2022, som regeringen vill.

TyvÀrr har Sverige en regering som har tagit sig igenom en högkonjunktur med ökad arbetslöshet. Redan innan corona hade Sverige den lÀgsta tillvÀxten i EU, och under perioden med Löfven som statsminister har 27 av 28 lÀnder i Europa fÄtt lÀgre arbetslöshet. TyvÀrr Àr Sverige det enda landet som fÄtt höjd arbetslöshet.

Första frÄgan under vÄren som jag stÀllde till ansvarigt statsrÄd var till Magdalena Andersson. FrÄgan handlade om att bidragslinjen utvecklas pÄ bekostnad av arbetslinjen dÄ allt fÀrre försörjer allt fler. Löfven lovade i valrörelsen att Sverige skulle fÄ EU:s lÀgsta arbetslöhet, istÀllet fick vi EU:s lÀgsta tillvÀxt.

NÀsta frÄga i kammaren gick till Miljöminister Isabella Lövin. FrÄgade henne om hon ser nÄgot samband mellan allt högre nationella miljökrav och företagsutflyttning till andra lÀnder? Tog Preemraff som ett exempel och som vill expandera i Lysekil för att utveckla framtagandet av drivmedel med mer inkludering av skogsrÄvara. En bra utveckling om man ser till den globala miljönyttan och att det skapar arbetstillfÀllen lokalt.

Min tanke var att driva pÄ med hÀstrelaterade frÄgor under vÄren. Veckan nÀr Riksdagen gick till miniriksdag sÄ skulle jag haft en interpellation om förmÄnsbeskattningen för fyrhjulingar inom jordbruket. Idag beskattas de med 3000 kr/mÄnad för att de kan anvÀndas privat. Orimligt tycker jag och frÄgan Àr nu omgjord till skriftlig frÄga till finansminister Magdalena Andersson.

En tredje frÄga handlar om att de tillfÀlliga förÀndringarna i A-kassan ska vara tillfÀlliga och ÄtergÄ post corona. Fick ett helt annat svar av Eva Nordmark som pratade om ytterligare inkludering i A-kassan. SÄ nu fÄr hon ocksÄ en skriftlig frÄga.

Mitt engagemang i bilnĂ€tverket och dess frĂ„gor Ă€r i mĂ„nga delar gemensamt med vad jordbruket och hĂ€stfolket behöver. SĂ„som sĂ€nkt brĂ€nslepriser, Ă€ndring av bonus malus. Det Ă€r utslĂ€ppen och inte bilar/fordon som ska minska. 🚙

DÄ riksdagen minskat ner har jag jobbat mycket hemifrÄn, första veckan kÀndes konstigt men videomöten blev snabbt rutin. Pratat med mÄnga företagare i flera olika konstellationer, frÄn det enskilda samtalet till att vi Moderater pÄ vÀstbÀnken anordnat videosamtal med organisationer, företag och intressanta personer för att vara sÄ förankrade vi kan och veta vad som hÀnder kontinuerligt. KommunalrÄdet Maria Renfors och jag har kommit igÄng med vÄra företagstrÀffar och fÄtt upp en bra rutin.

Nu önskar jag alla en trevlig sommar, i dessa tider av oro Ă€r det viktigt att Ă€ndĂ„ hitta tid för avkoppling och eftertanke, samt planera inför framtiden.🔆🔆🔆

LÄMNA ETT SVAR

VĂ€nligen ange din kommentar!
VÀnligen ange ditt namn hÀr

Denna webbplats anvÀnder Akismet för att minska skrÀppost. LÀr dig hur din kommentardata bearbetas.