De skärpta reglerna av miljölagen innebär att bensinstationer över hela landet senast den 1 juli 2022 måste ha anpassat sig till de nya kraven. Det brådskar alltså med ombyggnaderna. De stora kedjorna som Circle K, Preem, OKQ8 och St1 redan gjort avsättningar och investerar löpande i sina drivmedelsanläggningar. Men mindre stationer på landsbygden som inte tillhör någon kedja ligger efter.

– Glesbygdsmackarna har helt enkelt inte hängt med och ibland är de inte ens medvetna om att detta behöver göras. Vi anser att de miljökrav som politiker och myndigheter ställer inte är orimliga. Det handlar om gamla miljösynder från 70-talet och tidigare från en tid när det inte fanns något miljötänk. Vi bedömer att branschen har en sammanlagd ofinansierad miljöskuld på 600 miljoner kronor, säger Robert Dimmlich från Svensk Bensinhandel.

Branschen jobbar också för att få till en egen lösning på finansieringsproblemen genom att inrätta en särskild fond dit medlemsföretagen fonderar pengar. Men inte alla de stora kedjorna har nappat på idén. Därför tittar Svensk Bensinhandel på en lösning där inte alla behöver vara med. Det finns knappt 3 000 mackar i Sverige som är bundna till en kedja. Därutöver finns runt 1 000 fristående glesbygdsmackar.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.