Känner oro för hur vårdslösa politiska beslut slår mot svenska företag. Utvecklar detta i slutet av inlägget men först en presentation av vilka företag som vi fick äran att träffa idag.

Svenska LCV-Föreningen, en förening som organiserar företag som sysslar med lätta lastfordon, max 3,5 ton. Föreningen inkluderar bland annat de företag som vi idag besökte. Företagen har blivit ett riktigt kluster där de vässat kompetensen till avancerade påbyggnationer. För dagen såg vi en pickup under ombyggnad till polisbil för hund. Jordbruksverket har dömd ut de gamla bilarna och underkänt storleken för hundburen. Polishundarna får nu en välförtjänt komfort som Ydreskåp konstruerat. Förutom att platsen utökats till att hunden ska kunna sträcka ut benen ordentligt när den ligger ner så kontrolleras klimatet i buren med automatik för maximal komfort. Nästa företag inom klustret bygger sedan in hundskåpet i bilen. Andra medlemsföretag är U-lift, Euro-Lans och Karosseriverken. Det lokala företaget U-liften exporterar i stort sätt hela sin produktion som är rullstolsliftar och ramper. Det är deras liftar som sitter på X2000 tågen, men i övrigt är det främst den tyska och norska marknaden som gäller. På X2000-tågen fick de leverera efter att SJ haft problem på julhelgerna två år i rad, då kom ordern till Ronnebyföretaget.

 

Företagen vittnar om att det är svårt att få tag på personal med rätt kompetens, men det finns ett samarbete med skolan så att det utbildas elektriker med den specialkompetens som krävs för bilmontage.

Nu till lite svårigheter som företagen ville skicka med oss riksdagsledamöter.

Företagsklustrets affärer påverkas av offentliga upphandlingar och dessa sker ryckigt. Vissa år är det små oplanerade inköp för att andra år följas av större inköp som gör att det hopar sig och kan bli svårt att hinna med.

WLTP är ett EU-direktiv som förenklat handlar om hur avgaserna mäts. Sverige har valt att beskatta efter WLTP på ett hårdare sätt än andra EU-länder vilket slår hårt mot svenska företag. Stor osäkerhet har funnits hur detta slår mot ombyggda fordon.

Bonus Malus som är ett svenskt påhitt slår hårt mot vissa fordonstyper, och speciellt hårt mot fordon där det saknas alternativ. Som ett exempel så slår malus hårt mot polisens hundbilar som kommer att dra på sig en årlig fordonsskatt på ca 30000 kr. Tanken var att malus, straffskatt på fordon som klassas som miljöbovar skulle betala bonus till miljösmartare fordon. Resultatet har visat att elbilar får bonus utbetalt och vips så lämnar fordonet Sverige och exporteras. Motsvarande dumhet sker på malussidan där nybilsköp uteblir och blir ersatt av begagnat och i förlängningen kommer dessa att ske i ökad grad hos våra grannländer.

Företagen tycker att det är bra med regler men ser en trist utveckling när det inte samma regler gäller hos alla. EU-direktiv tolkar varje land och implementerar på sitt sätt. Detta får en konsekvens att ett till synes gemensamt regelverk ser väldigt olika ut. En bil som inte är godkänd i Sverige kan registreras i annat EU-land och importeras till Sverige trots lägre standard i t.ex säkerhet eller miljö.

Överklaganden som sker i offentliga upphandlingar skapar osäkerheter och ofta utan att leveransdatum flyttas fram, vilket skapar stor arbetsbelastning, stress och ekonomiska risker.

Företagen önskar sig förutsägbarhet och långsiktighet.
Det får allvarliga konsekvenser när EU-direktiv överimplementeras och Sverige hela tiden ska vara bäst i klassen. När gapen mot andra länder finns och ökar så försvinner företagen och kapitalet dit som det är mer lönsamt och gynnsamt. Företagen vittnar redan om att påbyggnationer för större bussar över 22 sittplatser görs inte längre i Sverige. Dessa byggnationer har flyttat till länder i Baltikum och Polen.

När fordonen handikappanpassas så sänks fordonet ner för att underlätta för handikappade att komma i och ur. Elfordon har batteriet monterat under och det hindrar ombyggnation för att sänka karossen. Konsekvens blir att höjden för rullstolen ökar. Oftast är det passageraren själv som manövrerar sin rullstol och höjden ökar riskerna. Generellt så ökar regler och dokumentation vilket minskar marginalerna. Justeringar med millimeterprecision. Fordonsbyggare som förr kunde godkänna tre olika dimensioner på sina däck godkänner idag endast en enda modell.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.