Kom till Stockholm i måndags, efter en telefonkonferens med partigruppen om nytt läge för Sveriges riksdag. Istället för 349 ledamöter så är det endast 55 pers som ska tjänstgöra i votering. För moderaterna så ändras det från 70 till 11 tjänstgörande ledamöter. Nu är riksdagen satt i krisläge och debatterna kommer att bli påverkade och mindre.

När jag gick till riksdagen i morse, genom Kungsträdgården så kändes det dystert. Gatorna är tomma, de få personer som möttes hade respektfullt avstånd emellan. Körsbärsblommorna har börjat blomma men människorna som borde njuta av blomningen saknas.

Finansutskottets möte handlade om corona, corona och crona. Tre myndigheter gästade Finansutskottet; Finansinspektionen, Skatteverket och Riksbankens Stefan Ingves. Det är en allvarlig situation som behöver kraftiga åtgärder. Turism- och besöksnäring, transportbranschen och mindre företag utan goda bankkontakter noteras ha det extra svårt. Vad kan läras av tidigare kriser? Ingen vill ha en upprepning av det som hände i tidigare kris när bankernas beslutanderätt togs bort från lokalkontoren och till att skötas centralt. Följden var att den lokala förankringen försvann och livsdugliga företag gick i konkurs. En vårdslös hantering och det är viktigt att så mycket som möjligt kan räddas så Sverige kan fungera så normalt som möjligt efter krisen.

Nu är det viktigt att minska smittspridning och tvätta händerna ofta och noggrant. Särskilt äldre behöver vara mycket, mycket försiktiga och helst undvika socialt umgänge. Nu gäller det att hjälpas åt och ta ansvar.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.