Med blandade känslor åker jag till Stockholm. Efter en krävande men samtidigt spännande höst, var det behövligt att få umgås med nära och kära över julhelgerna. Det kändes lite oroligt att regeringsbildningen inte var klar. Folk var upprörda över att det tar tid, en del högljudda påstår att demokratin inte fungerar, eller så är det just det den gör. Demokratin fungerar och måste få ta sin tid då en regering ska tolereras av kammaren, med det menas att kandidaten inte får ha mer än hälften av rösterna emot sig. Men nu tar vi händelserna i kronologisk ordning. 😉

Åker upp på måndag för extra gruppmöte med den moderata riksdagsgruppen och partiledningen med Ulf Kristersson i spetsen. Mötet avslutas med mingel. Det var en mer avspänd Ulf Kristersson som nu kunde berätta öppet och okonstlat om händelseförloppet.

Vi visste att Centern och Liberalerna skulle stödja Stefan Löfven som statsminister. Det har varit några telefonkonferenser där Ulf Kristersson och Gunnar Strömmer hållit oss ledamöter informerade om händelserna, men det är nu under mötet som allas frustrationer kan få utlopp. Mötet var förlösande och viktigt. Tacksam att partiledningen har ordnat minglet efteråt. Fick möjlighet att prata lite avspänt med Ulf K och berättade för honom om Centern i Stenungsund som betett sig svekfullt i stil med det som nu händer på riksplanet. Nämnde också mina funderingar om hur Centern gått från ett jordnära bondeparti till att nu idka kohandel med politik och med ett globalistiskt synfält som vida sträcker sig bort från de svenska bönderna. Noterade att Ulf K hade med ordet kohandel i sitt tal under fredagen då vi röstade om statsministern.

Så klart att man är färgad av sitt parti men det är ett uppenbart svek att Centern och Liberalerna stödjer en s-politiker till statsminister. Moderaterna har inte glömt decemberöverenskommelsen. När DÖ var aktuell så var jag kommunstyrelsens ordförande/kommunalråd och jag har aldrig upplevt så stort missnöje som då. Nu blev det inte bättre än att Löfven åter igen genom förhandlingar tog sig fram till statsministerposten, detta trots S sämsta val någonsin. Under förhandlingarna har Annie Lööf har hållit sina kort nära kroppen. Vi vet inte hur och när förhandlingarna med den röda sidan startade. Hörde av vår partisekreterare Gunnar Strömmer att han och Centerns partisekreterare förhandlat intensivt under julhelgerna om ett dokument som Gunnar upplevde som ett seriöst arbete för att alliansen skulle fungera framgent. Centern var drivande i detta arbete och var noga med hur varje mening skulle skrivas.

Något hände efter nyår och den moderata ledningen uppfattar att dokumentet nu blivit mer att likna vid en offert, ett papper som läggs bredvid ett annat papper som kommer från vänsterhållet. Det kan noteras att dessa papper ser väldigt olika ut. Centern har inte velat ha någon politik med på allianspappret, de har inte lagt fram några sakfrågor – och därmed inget som kan röstas för eller emot. Deras dokument innehåller ett ramverk som handlar om procedurer och interna förhållningssätt inom alliansen. På vänsterns papper är det mycket politik – det som nu kallas januariöverenskommelsen – och innehåller 73 punkter sakpolitik. Centern och Liberalerna kommer att göra upp om budgeten tillsammans med regeringen som kommer att bestå av S och MP. Intressant är att vänsterns röster kommer att behövas, så i praktiken kommer C, L och V vara stödhjul till regeringen. Moderaterna är så klart besvikna och när ledare från Centern och Liberalerna är ute i media och försöker klistra på oss stämpeln som allianssplittrare gör det oss bara ännu mer frustrerade. Det känns ruttet och skrupelfritt! Liberalerna är ett splittrat parti. Jan Björklund är starkt ifrågasatt och han har många emot sig. Det har gått att läsa och höra att Jan Björklund har lett en falang som vill åt vänster. Vid Liberalernas partiråd i söndags så var det flera liberaler som var tydliga med att de vill jobba mer åt höger. Det är en lågoddsare att Liberalerna kommer att behöva byta partiledare och då hoppas vi på en stabil och långsiktig partiledare som vill stanna kvar på den borgerliga sidan.

Tisdagen börjar med förmöte inför trafikutskottet tillsammans med alliansen. Alla vet att det är vårt sista möte men ingen tar upp ämnet. Vår kommitté-etta Jessica Rosencrantz hade köpt med sig en vetekrans till mötet. Det fick bli avslutningen för alliansförmötena. Vi vill verkligen inte belasta representanterna från C och L i trafikutskottet med vad som händer i våra respektive partiers ledningar. De är lika bra personer nu som innan Alliansen sprack.

Den planerade statsministeromröstningen på onsdagen flyttades till fredagen, talmannen gav Stefan Löfven bifall på begäran om ytterligare 48 timmar. Min dotter skulle åka till Danmark för att tävla med hästen och jag fick möjlighet att åka hem för att hjälpa till med avresan. Min underbara syster tar ledigt från sitt arbete för att köra min dotter och hennes häst i lastbilen till tävlingen i Danmark, kan inte önska mig en bättre syster!! Det är avgörande för mitt uppdrag som riksdagsledamot att ha en stor familj runt som kan stötta och peppa på alla möjliga sätt. Både min mamma och min svåger som är kock har lagat matlådor för att ta med till tävlingen.

Åker tillbaks till Stockholm för att gå den första lektionen för jägarexamen. Idag handlar det om fåglar och artkunskap, det gäller att hålla isär fåglarna. Det är riktigt intressant och det kommer att bli mycket att plugga in. Kursen hålls i riksdagen och intresset är stort. Cirka 25 personer från riksdagen går utbildningen samtidigt, fler kvinnor än män men ganska jämt fördelat mellan partierna.

Fredag kl. 9:00 är det då dags att på nytt trycka på den röda knappen för att jag inte vill se Stefan Löfven som statsminister. Det är märkligt att C och L nu väljer den gula knappen efter att ha tryckt bort Stefan Löfven från statsministerposten två gånger tidigare. Annie Lööfs avsky för och avståndstagande ifrån SD kan bäst beskrivas som maniskt. Själv tycker jag att hennes agerande är dumt och odemokratiskt. Det som nu sker i svensk politik är att ytterlighetspartierna helt styr den politiska kartan. SD har ett valresultat på över 1 miljon röster, dvs. 17,5%. De här väljarna vill säga någonting till etablissemanget och förstår man inte det så kommer politikerföraktet att öka. Jag tycker det är fel metod att utestänga någon och det uppfattas som mobbning vilket gynnar SD ytterligare som kan stå med offerkoftan på och slippa ansvar.

Som en sakupplysning så röstade C och L gult när Stefan Löfven tillträdde 2014 med vänstern som stödparti. Tyvärr så tryckte inte C och L på gul knapp när Ulf Kristersson ställde sig till förfogande i kammaren till statsministeromröstning, utan då tryckte de båda partierna på röd knapp vilket ändå måste betecknas som mycket anmärkningsvärt. I valrörelsen var det tydligt att C och L deklarerade att det var Ulf K som var statsministerkandidaten. Tycker fortfarande att de skulle tryckt på gul knapp och det är den vägen som de båda partierna skulle klarat de mesta av sina vallöften.

Lördagen kändes högtidlig när jag fick vara vice ordförande på MUF[i] i Västra Götalands årsstämma. Det var många trevliga och engagerade ungdomar som samlats på Stenungsbaden för att tillbringa en hel lördag tillsammans med partivänner. Det är så viktigt för partiet att ha dessa kreativa och starka åsikter för partiet alltid ska kännas fräscht i sin tid. Tusen tack till ungdomarna, vår framtid!

[i] MUF=Moderata ungdomsförbundet

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.