NYHETER
Det är tre månader sedan valet och fortfarande har landet ingen regering. Men i riksdagen arbetar ledamöterna på. En av dessa är Sofia Westergren (M), före detta kommunalråd för Stenungsund, med plats 336 i riksdagen.

Sofia Westergren, 44 år, har varit politiskt aktiv inom kommunpolitiken sedan 2010. Efter en turbulent senaste mandatperiod inom det egna partiet blev hon nominerad till riksdagen och när väljarna sagt sitt räckte rösterna till en plats. Hon vill göra regionens röst hörd på riksnivå och har bland annat varit med och tagit fram åtta motioner, var av några med lokal koppling.

– Jag vill verkligen värna min lokala förankring och kommer jobba för frågor som berör Stenungsund och Tjörn. Jag tycker däremot det är tråkigt att Orust inte hör till vår valkrets, men de ligger ju i vår region så de gynnas av frågorna jag vill driva också.

Hon är uppvuxen i Ucklum där hon fortfarande bor kvar tillsammans med sin familj. Hennes nya uppdrag innebär en stor förändring för henne själv och hennes närmaste. Varje måndag tar hon tåget till Stockholm och blir kvar till sen torsdagskväll. Hon tycker hon klarar det nya livet bra och börjar vänja sig vid vid de två vitt skilda liv hon nu lever. Ett på hemmaplan och ett med betydligt tuffare vardagstempo i storstaden.

– Jag absolut är en stolt lantis men trivs väldigt gott med bägge liven. I Stockholm är en helt annan puls och jag kan lugnt säga att där hemma i Ucklum hör jag inte lika ofta sirener. Här i stan bor jag på femte våningen, men det är väldigt tyst och lugnt i huset.

Beslutet att satsa på politiken på riksdagsnivå fattades i samförstånd med familjen.

– Ja, detta är ett gemensamt beslut vi fattat hemma. Hade de inte varit så övertygade om att det blir bra hade det ju inte gått.

När Westergren är på plats i Stockholm blir arbetsdagarna ofta långa med många möten.

– Jag har också varit egenföretagare och är van att arbeta mycket. Det är vanligt att jag hemma i lägenheten sent på kvällen och dagen efter börjar med tidigt frukostmöte. Det är fullt ståhej och dagarna är fullbokade med möten.

Hennes enrummare ligger bara en bit bort från riksdagshuset.

– Ja jag tar en rask promenad dit på en kvart.

Mycket av den första tiden är inskolning, för det är mycket nytt att lära.

– Jag vill vara en närvarande politiker. Det är viktigt att väljarna ser vad jag gör. Jag försöker lägga ut så mycket jag kan på Facebook och min hemsida. Det är en utmaning att vara tillgänglig, men jag vill verkligen det. Just nu som ny vill man ta del av all kunskap. Jag tycker mycket är intressant, men jag hinner ju inte vara med på allt så man måste alltid prioritera.

Hon saknar lite livet som lokal politiker. Hemma i Stenungsund har hon ett stort kontaktnät och hon vill ha fortsatt förankring i hemmakommunen.

– Jag vill vara lika tillgänglig för folk nu. Jag saknar närheten till människor som jag haft innan och man får absolut höra av sig till mig med sina tankar och åsikter precis som tidigare.

Inför uppdraget i riksdagen får ledamöterna kryssa för vilka utskott de helt vill vara med i och de kan även stryka några. Ett av utskotten Sofia Westergren fått plats i är trafikutskottet, vilket hon är extra glad för då hon har erfarenhet i ämnet som tidigare chaufför och egen företagare som åkare.

– Att hamna i trafikutskottet är extra roligt eftersom jag har med mig frågor från det civila och då är man på sin hemmagata. Det var ett av utskotten jag önskat. Vi fick stryka några och försvarsutskottet var ett av de jag strök. Anledningen till det är att i vårt parti finns ett antal personer som är otroligt duktiga på det.

En av motionerna hon står bakom sätter ljuset på en utveckling av Bohusbanan.

– Detta är en hjärtefråga. Den här kommer jag driva på mycket i armkrok med Magnus Jacobsson (KD-politiker från Uddevalla som sitter i samma utskott, reds anm).

Annika Sahlin Ottosson

annika.sahlin@lokaltidningensto.se