Tisdag -Trafikutskottet tidsomställningen

Tisdag är det Trafikutskottet, och ärendet som tar mest tid är “Tidsomställningen”, vinter- och sommartid.

Lite bakgrund kring tidsomställningen För drygt 100 år sedan införde Sverige sommartid för första gången. Men omställningen från normaltid till sommartid avskaffades redan efter ett år. Det var främst mjölkbönderna som fick minskad mängd mjölk när tiden ändrades. Sedan dess har frågan om tidsomställningen aktualiseras flera gånger och 1980 införde Sverige åter sommartid. Sedan 1996 ställer alla EU-länder om till sommartid under samma tidsperiod.

Nu är frågan uppe inom EU om vilken tid som ska gälla. Som nu, dvs sommartid och vintertid som ställs om i oktober och mars månad

  • Normaltid/vintertid året runt
  • Sommartid året runt

EU-kommissionen har genomfört ett offentligt samråd, där medborgare från de 28 medlemsländerna via internet bjöds in för att ge sin syn på om tidsomställningen bör vara kvar eller inte. Strax under en procent av EU:s befolkning deltog i samrådet, 4,8 miljoner medborgare. Av dem uppger 84% att de vill avskaffa tidsomställningen. Ungefär 56% föredrar permanent sommartid, ca 36% permanent normaltid. Efter närmare undersökning så visade det sig att av de svarande var ca 65% tyskar och ca 1000 st från Sverige. Och här kommer något jag tycker är rätt så häftigt! Min egen FB-undersönkning med ovanstående frågor för en månad sedan är mitt bästa inlägg någonsin med ca 1300 som röstade!! Utfallet blev att 90% vill ha samma tid året runt och övervägande del vill ha sommartid.

Min FB-röstning gav liknande resultat som EU:s officiella, men min FB hade ett större underlag en EU med 300 fler svarande. FB är ett inkluderande, tillgängligt och demokratiskt verktyg, roligt att så många gjorde sig besväret att svara!

För oss som bor på den nedre halvan av Sverige kanske det inte spelar så stor roll egentligen hur det blir, utan det viktiga och överordnande blir att det harmoniseras med våra grannländer. Förstår på dem som bor på den norra delen av Sverige att det här är en viktigare folkhälsofråga. Mörker kan hänga ihop med depressioner och påverkar där är det brist på ljus under vinterhalvåret. Statskontoret har sammanställt material och undersökningar som visar möjligheten på viss negativ hälsoeffekt vid ändring av tidsomställning från nuvarande system. Kossorna som vid mjölkning kunde minska i mjölkmängd hindrar denna effekt om tidsförskjutningen sprids ut under flera dagar. På de större gårdarna som har mjölkningsstationer till sina kor försvinner känsligheten till tiden helt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.