Valrörelsen är en lika rolig som intensiv tid. Valkretsen västra, Västra Götaland består av elva kommuner (Stenungsund, Tjörn, Lilla Edet, Ale, Kungälv, Alingsås, Lerum, Partille, Härryda, Mölndal och Öckerö). Det blev många mil för att delta i allt från frukostkampanj, valstuga till medlemsträffar. Valstugan har varit ifrågasatt från flera håll och i radion har det sagts att stugan är mer för politikerna själva än för väljarna. Det kanske är så men att ha en valstuga där aktivitet finns under vissa tider, där politiker träffas har också sin poäng. Det sker bra samtal med våra väljare i valstugan, och den fyller också en viktig funktion för att utbilda våra egna politiker, vi kan lyssna på varandra och få tips. 

När man åker runt till olika kommuner så känner man vilken gedigen erfarenhet de lokala föreningarna besitter. Det är så roligt att få lära känna de personer som bär föreningarna. Personer som tar ledigt från sina arbeten för att delta i valrörelsen, andra sitter uppe på nätterna för att skapa annonser och några tar långa promenader för att lägga lappar i brevlådorna. Alla behövs för en lyckad valrörelse. Några som behövs extra mycket är ungdomarna. MUF kampanjar på skolor runt om och det är debatter, närvaro och medlemsvärvning. Moderaterna är starka bland ungdomarna och det är viktigt att MUF är där och säkerställer en politisk medvetenhet som ger fler moderata väljare.

En riktig höjdpunkt i valrörelsen var debatterna på Elmia lastbilsmässa. Att få debattera i ett ämne som man kan ordentligt är väldigt roligt. Inför debatten hälsade jag på branschorganisationen Åkeriföretagen i Västra Götaland. Det blev mycket skratt och prat om gamla minnen. Tyvärr så finns det olika konkurrensvillkor och branschen är medveten om att reglerna inte är lika för alla. Något behöver göras för att den inhemska åkerinäringen ska bli hållbar . Det finns fler dimensioner än förnybart bränsle.

Åkeriföretagens ordförande Mikael Nilsson
Kärt återseende av gamla vänner på Sveriges Åkeriföretag Västra Götaland
Debatt på Lastbilsmässan på Elmia

Som politiker högt på listan förväntas man göra en personvalskampanj där kampanjkort ingår. Dessa kort är en kort presentation av kandidaten och vad kandidaten vill göra politiskt. Jag beställde korten i två varianter; en för Stenungsund och en som skulle fungera för hela kretsen. Korten kom till slut om något försenade. Får erkänna att jag var lite trött på texten efter att författat, korrigerat, justerat och till sist kontrollerat korrekturet, så jag läste aldrig det färdiga kortet. Det borde jag gjort. Ett viktigt ord var borta.

”Enklare byråkrati … gör oss alla till vinnare”. Skulle det stå men ordet Enklare fanns inte med på det tryckta kortet. Hem och kontrollerade med korrekturet, de överensstämde inte med varann. Moderaternas tryckeri var snabba och tryckte nya kort som levererades några dagar senare. Nu kom korten i en version, den för Stenungsund. Så fick det bli, fanns varken tid eller energi att göra något mer åt det hela.

Som politiker så blir det att lära sig marknadsföring. Vi skapar våra egna publikationer, sätter upp affischer och tar ner affischer. Det är de lokala föreningarna som skapar sina annonser. Vi har bra stöd från förbundet och olika grundmaterial att använda. Tacksam över att ingå i ett stort parti som har resurser till stöd för oss politiker, men det är politikerna som gör skapandet och bestämmer orden. Det är tidskrävande att ta sig an området marknadsföring som amatör, men det är lärorikt och jag ser poänger med att det är så.

Min egna personvalskampanj bestod av att stripa bilen, t-shirts, bildekaler, kandidatkort, affischer, vepa och hemsida. Resultatet kändes bra och jag fick många positiva reaktioner både från tidigare och nya väljare.

Frukostkampanj i Stenungsund med Daniel Söderström, Lennart Röök och Eva Fredriksson
Fyra kvinnor är toppkandidater
Kampanj i Mölndal med ett mycket rutinerat gäng
Hämtar soffa i Romelanda till valstugan
Massbesök i valstugan! Stenungsundsbor är Roland, Maria och Gunnar. Externa besök är Henrik Ripa, Maria Plats, Ellen Juntti, Lars-Arne Staxäng
Valstugan i Stenungsund med Gerhard, Johan, Camilla och Gunnar. Förstärkt med riksdagsledamoten Camilla Waltersson Grönvall
Bussreklamen 2018
Bilen är pimpad
Även hindren blir dekorerade inför valet

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.