Fakta, underlag och utfall hur moderaternas nominering och val går till.

Valkretsen består av elva stycken kommuner (Stenungsund, Tjörn, Lilla Edet, Ale, Kungälv, Alingsås, Lerum, Partille, Härryda, Mölndal och Öckerö). Valet 2018 var den första gången den här indelningen av valkretsen användes. För moderaternas del så bedömdes läget att kretsen är stor och borgerlig och borde ge minst tre mandat. Målet vi jobbade efter var att sikta på fyra mandat. Nu lyckades inte det men OM det hade lyckats så hade vi varit fyra stycken kvinnor som fått äran och förtroendet att komma till Riksdagen! De två toppnamnen på listan Camilla Waltersson Grönvall och Ellen Juntti har tidigare erfarenhet av två mandatperioder i riksdagen. Det var mycket hedrande för mig att få vara näst efter dem, på plats tre. Moderaternas nomineringsförfarande har flera delar. Ett år innan det allmänna valet har vi provval där alla moderata medlemmar får rösta. I det valet hamnade vi i den ordningen som valsedeln sedan fick men med Alexander Abenius som fyra. Alexander bad sedan om att bli nedflyttad på listan för att vara tydlig med sin ambition att vara Lerums kommunalråd. Efter medlemmarnas interna röstning som kallas ”provval” så tar nomineringskommitténs arbete vid. Kandidaterna intervjuades och en lista föreslogs till nomineringsstämman. Jag var tidig med min ambition till riksdagen och lovade att entlediga mig till övriga listor om jag blev vald till riksdagen. Första namnet driver valrörelsen på respektive nivå. Är tacksam över att partiet lät mig stå högt upp på alla listorna, vilket är ovanligt i den politiska världen. Vår riksdagslista togs i ett klubbslag utan invändning vilket känns hedersamt och borgar för en bra valrörelse i gruppen. Har bifogat de olika valresultaten för att kunna följa Moderaternas valprocess.

Medlemmarnas interna röstning

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.