Nominering, val och utfall

Fakta, underlag och utfall hur moderaternas nominering och val går till.

Valkretsen består av elva stycken kommuner (Stenungsund, Tjörn, Lilla Edet, Ale, Kungälv, Alingsås, Lerum, Partille, Härryda, Mölndal och Öckerö). Valet 2018 var den första gången den här indelningen av valkretsen användes. För moderaternas del så bedömdes läget att kretsen är stor och borgerlig och borde ge minst tre mandat. Målet vi jobbade efter var att sikta på fyra mandat. Nu lyckades inte det men OM det hade lyckats så hade vi varit fyra stycken kvinnor som fått äran och förtroendet att komma till Riksdagen! De två toppnamnen på listan Camilla Waltersson Grönvall och Ellen Juntti har tidigare erfarenhet av två mandatperioder i riksdagen. Det var mycket hedrande för mig att få vara näst efter dem, på plats tre. Moderaternas nomineringsförfarande har flera delar. Ett år innan det allmänna valet har vi provval där alla moderata medlemmar får rösta. I det valet hamnade vi i den ordningen som valsedeln sedan fick men med Alexander Abenius som fyra. Alexander bad sedan om att bli nedflyttad på listan för att vara tydlig med sin ambition att vara Lerums kommunalråd. Efter medlemmarnas interna röstning som kallas ”provval” så tar nomineringskommitténs arbete vid. Kandidaterna intervjuades och en lista föreslogs till nomineringsstämman. Jag var tidig med min ambition till riksdagen och lovade att entlediga mig till övriga listor om jag blev vald till riksdagen. Första namnet driver valrörelsen på respektive nivå. Är tacksam över att partiet lät mig stå högt upp på alla listorna, vilket är ovanligt i den politiska världen. Vår riksdagslista togs i ett klubbslag utan invändning vilket känns hedersamt och borgar för en bra valrörelse i gruppen. Har bifogat de olika valresultaten för att kunna följa Moderaternas valprocess.

Medlemmarnas interna röstning

Kryssa Sofia till riksdagen 2022

2022/09/11 20:00:00

Att synliggöra och motverka slöseri är en överordnad uppgift. Jag är moderat i hjärta och själ och vill inte ha en stor statlig förvaltning med byråkrati som bara sväller och sväller. Sverige har världens högsta marginalskatt och det är inte att respektera varje skattekrona!

Har du några frågor ?

Skicka dom till mig…

    Följ den här länken för att komma till webbplatsens Integritetspolicy

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Discover

Sponsor

Latest

LSS Motion 2018/19:2770 av Sofia Westergren (M)

Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om utförandet av den personliga assistansen och tillkännager detta för regeringen. Motivering Det är drygt...

De laddar för valturné

Riksdagslistan Västra Götaland Västra är på första turnén!

Onsdag kväll och förberedelser till Torsdag med träningsvärk

Kvällen avslutas med att vi är några partikollegor som går till biblioteket på NK för att lyssna till Herman Lindqvist som berättar om sin...

Ridskola hotad!

Ridskola hotad! Har engagerat mig i att Kungälvs ridskolas existens blev hotad. I korta drag så togs politiska beslut om att ridskolan behövde flytta. Att...

Elmia Lastbilsmässa 2018

Transportpolitisk debatt Elmia lastbilsmässa Två debatter hölls under onsdagen den 23/8, kl 11 och kl 13. Sofia Westergren (M), Anders Åkesson (C), Teres Kubdberg (S), Thomas...